SKLEROTERAPI


Mange kvinner og menn får med årene små synlige blodkar i huden på lår og legger. Disse kalles spindelårer, og skal ikke forveksles med åreknuter som er tykkere og kan føles utenpå huden. De små spindelårene opptrer gjerne i klaser eller de kan være spredt jevnt over huden. Fargen kan variere fra skarpt røde til mørke blå eller fiolette. På lys nordisk hud blir de derfor godt synlige, og mange vegrer seg for å gå i skjørt eller skjorts på grunn av dette. Opp i mot halvparten av befolkningen har spindelårer i større eller mindre grad.

Hva er årsaken til spindelårer?
Som regel er spindelårer i huden et uskyldig arvelig fenomen. Du kan gjerne se samme tendens hos en eller begge av dine foreldre. I tillegg er det faktorer som forsterker forekomsten av karene i huden, og det kan for eksempel være mye statisk ståing eller sitting, svangerskap og hormoner. Hos enkelte utvikles spindelårer som et resultat av at klaffene i venene i bena er utvidede og ødelagte. Da har man gjerne tegn på tykkere åreknuter, og er ofte plaget med hevelse i bena. Disse pasientene bør behandle sine åreknuter før de behandler spindelårene for å unngå at spindelårene kommer tilbake.

Hva er skleroterapi?
Skleroterapi eller sklerosering som det også kalles, vil si å fjerne overfladiske spindelårer på lår og legger ved hjelp av injeksjon av et lokalirriterende stoff i blodkaret. Metoden er velkjent, effektiv og trygg, og mye brukt på klinikker og sykehus i mange år. De som er godt egnet for behandlingen, får som regel et godt og varig resultat. Selve behandlingen er lite smertefull, og nålen som benyttes er tynn og liten. På Mediva anvendles medikamentet Aetoxysclerol.

Hvor mange behandlinger trenges? 
Omtrentlig 40- 60% av karene forsvinner etter hver behandling. Derfor må man regne med 2 til 3 behandlinger før man får tilfredstillende resultat.

Hvordan ser man ut etter en sklerosering? 
Umiddelbart etter behandlingen er det vanlig at karene sveller og blir røde og litt kløende. Dette gir seg etter noen dager. Det nybehandlede området blir beskyttet av plastertape ett døgn, dagen etter kan denne fjernes, og det er greit å dusje. Etter som dagene går blir de behandlede karene mørkere og tykkere. Dette kan vare i opptil 2-3 måneder  før de gradvis blekner og forsvinner. Det er derfor viktig å planlegge behandlingen slik at denne forverringsperioden ikke er midt på sommeren. Den beste tiden for behandling er derfor høsten og vinteren.

Må jeg bruke støttestrømper (kompresjonsstrømper) etter skleroterapi?
Ja, det er viktig for å hjelpe karene å lukke seg. Trykket fra strømpene hindrer sirkulasjon ytterst i huden, slik at effekten av behandlingen blir optimal. Støttestrømpene skal du bruke på dagtid den første uken, og gjerne en uke til. Strømpene får du kjøpt på apotek eller hos bandasjist, og må dekke hele det behandlede området. Strømpene bør medbringes til behandlingene, og tas på umiddelbart. Du kan også kjøpe støttestrømper som dekker hele benet (opp t.o.m. lår) for kr 300,- på Mediva. Flere størrelser er tilgjengelig.

Kan jeg trene etterpå?
Du bør unngå hard trening de første dagene etter skleroterapi fordi økt blodtrykk og blodsirkulasjon kan gi redusert effekt. Allikevel er det viktig å gå litt og røre på seg flere ganger om dagen i starten.

Er det noen bivirkninger av sklerosering, og hvem kan ikke behandles?
De aller fleste som behandles med skleroterapi merker ingen eller lite bivirkninger. De vanligste er kløe og blåflekker på innstikkstedene de første dagene. Enkelte vil oppleve at karene ikke forsvinner helt, men blir til lysebrune vage striper i huden som sitter i et år eller to etter behandlingen før de forsvinner helt. Dette er fargestoff fra blodet som kan avleire seg i huden. Fenomenet forekommer spesielt etter behandling av spindelårer på skinnleggen og ved anklene. Noen få vil oppleve at nye bittesmå kar dannes i det behandlede området etterpå. Det kan ses som en rødme i huden. Svært sjelden kan det dannes enkeltstående sår i huden etter behandlingen som kan gi varig arr. Blodpropp og infeksjon er beskrevet som ytterst sjeldne komplikasjoner til skleroterapi. Man behandler ikke gravide eller ammende. Heller ikke hvis du har en pågående infeksjon i kroppen, blødningsforstyrrelser, tidligere blodpropp, eller allergi mot virkestoffet i medikamentet Aetoxysclerol (polidokanol) .

Når kan jeg ta neste behandling?
Det bør gå minst 4 måneder mellom hver gang.

Hvor stor effekt kan jeg forvente?
Vitenskapelige undersøkelser viser at 60 % av pasientene oppnår tilnærmet perfekt resultat, mens 80 % oppnår stor forbedring. Resultatet er alltid avhengig av hvilket utgangspunkt man har. Etter en uforpliktende og kostnadsfri konsultasjon vil du få en vurdering av hva du kan kan forvente av effekt, og om du vil trenge flere behandlinger.

 

B3skleroterapi.jpg