Behandling av overdreven svette

B4svettebehandling.jpg

Rundt 2,5 % av befolkningen lider av overdreven svette (hyperhidrose). Dette kan oppleves svært plagsomt for den det gjelder.  Klær må skiftes flere ganger daglig, og man hemmes i sitt sosiale liv ved at man blir fokusert på at det ikke må synes eller lukte. Rent fysisk er det uheldig å bli så våt i huden når man for eksempel er på fjelltur i kaldt vær.

Har man prøvd det meste, og selv spesialdeodoranter fra apotek ikke virker, kan det være en verdt å prøve botulinumtoxin- behandling som gir effekt hos hele 96-98% av de som behandles.

Hvilke hudområder kan behandles?

  • panne og hodebunn
  • armhuler
  • håndflater
  • lyske

Hva er botulinum toxin?
Botulinum toxin er en reseptbelagt medisin som brukes til svært mange forskjellige medisinske og kosmetiske behandlinger. Medisinen som egentlig er et giftstoff, framstilles fra bakterien Clostridium botulinum som i store doser forårsaker botulisme. De små dosene som brukes medisinsk er ikke giftig. Eksempler på medisin som inneholder botulinumtoxin er Azzalure og Botox.

Hvordan virker botulinum toxin mot svette?
Svette dannes ved at nerveimpulser stimulerer svettekjertlene til å produsere og skille ut svette. Botox hindrer de kjemiske signalene fra nerven, slik at svettedannelsen, og dermed utskillelsen opphører eller reduseres kraftig. Effekten er midlertidig, og virketiden varierer mellom 3-8 måneder. De fleste har effekt i 5-7 måneder, og da kan behandlingen gjentas. Mange opplever at effekten varer lengre etter flere behandlinger. Man vil etter behandlingen fortsatt svette som normalt andre steder på kroppen.

Kan man få bedøvelse? 
Nålestikkene tolereres greit med lokalbedøvende krem hos de fleste. Man kan også bruke is som kjøler huden og gjør den nummen i tillegg til krem.

Hvordan foregår behandlingen?
Behandlingen foregår ved at man injiserer botulinum toxin via en tynn liten kanyle på bestemte punkter i området som svetter. Vanligvis er svettingen begrenset til et bestemt tydelig område. Noen ganger kan det være nødvendig å foreta en enkel test (starch -iodine test) som viser svetteområdet ved å smøre et fargestoff på huden. Hvis det blir nødvendig med en slik test, er denne inkludert i prisen.

Er det noen bivirkninger?
De aller fleste merker ingen bivirkninger etter behandlingen. Noen få kan bli litt rød og øm i det behandlede området én dag eller to, og man kan få litt blåmerker. Ved pannebehandling kan noen oppleve å midlertidig føle seg tung på øyelokkene, og ved behandling i håndflatene kan enkelte oppleve forbigående svakhet i fingrene. Svært sjelden kan forbigående influensasymptomer forekomme.

Hvem kan ikke behandles?
Man skal ikke la seg behandle med botulinumtoxin hvis man lider av puste- og svelgeproblemer, har sykdommer som ALS, myastena gravis og Lambert Eaton Syndrom, eller har allergi for virkestoffet /albumin. Man behandler ikke gravide eller ammende. Hvis man svetter diffust over store hudområder, kan man ikke behandles med botulinumtoksin. Det er 20 års nedre aldersgrense for behandlinger på Mediva, men det kan vurderes på medisinsk grunnlag.